Organisatie

Hospice Wageningen-Renkum bestaat sinds 2010
Op 23 september 2010 is het Hospice Wageningen-Renkum geopend en op maandag 27 september 2010 hebben we de eerste gast ontvangen.

Het initiatief voor Hospice Wageningen-Renkum werd in 2007 genomen door oud-huisartsen Dirk van Andel en Carel Fieren uit Wageningen. Vanaf het eerste begin is het initiatief voor een hospice breed gedragen door zowel de Wageningse- als de Renkumse samenleving. De Stichting Vrienden van het Hospice Wageningen-Renkum heeft het eerste jaar van ons hospice financieel mogelijk gemaakt.

Dahlia in het logo
Bovengenoemde huisartsen gingen op 6 oktober 2007 op de Internationale Dag van de Palliatieve zorg, letterlijk de markt op om het idee van een hospice voor Wageningen en Renkum onder de publieke aandacht te brengen.
Spontaan kwam een wat oudere man op hen af. Hij haalde uit zijn fietstas een bosje bloemen en wenste hen succes met de woorden: “Dit waren de lievelingsbloemen van mijn moeder”. Het bleek te gaan om de heer Bresser van een voor velen bekende bloemenzaak in Wageningen en om heel bijzondere dahlia’s.
Deze dahlia is in 1884 gekweekt in Lyon en werd vanwege de donkere bladeren Lucifer genoemd. In 1924 is deze dahlia opgedragen aan Bishop Joshua Pritchard Huges. De bescheiden bisschop vond het voldoende als de titel de eer kreeg en niet de persoon. Zo siert de dahlia als logo ons hospice.

Visie en missie
De visie is in de statuten als volgt verwoord: “Hospice Wageningen-Renkum wil aanvullende zorg bieden voor het lichamelijk, psychisch, sociaal en geestelijk/spiritueel welbevinden van de gasten in de laatste fase van het leven. Met respect voor de eigenheid van iedere persoon gaan wij bij de zorgverlening uit van individuele vragen en behoeften van de gasten. En gaan we in op hun wensen en die van hen omgevende familie en vrienden met als motto: gastvrijzijn. In Hospice Wageningen-Renkum wordt een patiënt een gast, hij/zij mag in vrijheid keuzes maken en zijn en blijven zoals hij/zij is. Ons hospice heeft een neutrale grondslag en staat open voor alle mensen ongeacht hun levensbeschouwing.

Palliatieve zorg
Het geven van palliatieve zorg staat in het Hospice Wageningen-Renkum centraal. Onze zorg is gericht op vermindering van het lijden en niet op genezing of verlenging van het leven. Palliatieve zorg houdt zich dus bezig met het leven en vooral met de kwaliteit van het leven. Ieder mens bepaalt voor zichzelf wat kwaliteit van leven is, wat lijden is en wat ondragelijk lijden is.
De zorg die we bieden wordt continue afgestemd op de wensen en behoeften van de patiënt.

In ons hospice willen wij onze gasten met liefdevolle zorg en aandacht het maximum aan comfort en welbevinden bieden in hun laatste levensfase en levensdagen. De huisarts van de gast is verantwoordelijk voor de medische zorg, waaronder bestrijding van pijn en benauwdheid. Meestal is deze gezamenlijke zorg voldoende om een gast te begeleiden in het stervensproces.

In uitzonderlijke situaties kan het lijden niet verzacht worden en kan euthanasie een optie worden als aan alle medische en wettelijke vereisten is voldaan. Dan moet wel duidelijk zijn dat echt alles gedaan is om het lijden niet ondraaglijk te laten zijn. Dat is een proces tussen de verantwoordelijke arts en de gast en diens familie.

De werknemers en vrijwilligers van ons hospice mogen nooit in deze keuze betrokken worden. Niet in de gesprekken over de beslissing tot euthanasie en niet bij de uitvoering. 
Wij kunnen beschikken over twee huisartsen die inzetbaar zijn voor medische zorg, die de eigen huisarts van de gast op onze locatie niet kan bieden. Deze twee huisartsen zullen niet meewerken aan een euthanasieverzoek van een gast die een andere huisarts heeft. In dat geval is het aan de gast zelf of diens naasten om het Expertisecentrum Euthanasie in te schakelen om dat proces in gang te zetten.
Als een persoon zich bij ons hospice aanmeldt met het verzoek om enkel zijn of haar euthanasie bij ons te mogen laten uitvoeren, werken wij daar niet aan mee.

Bovenstaande betekent dat euthanasie in ons hospice wel mogelijk is, maar alleen in uitzonderlijke situaties. Wij willen onze gasten juist comfort en aandacht bieden in hun laatste levensfase. Wij volgen ons protocol als euthanasie aan de orde is en de vrijwilligers die de dag van een geplande euthanasie dienst hebben, krijgen voorafgaand de keuze of ze die dag wel of niet in het gebouw aanwezig willen zijn.

Breed regionaal draagvlak
De jaarlijkse getallen laten zien dat ons hospice in de hele regio Wageningen-Renkum, maar ook daar buiten, voorziet in een duidelijke behoefte. Maar het zijn niet alleen cijfers die tellen. Het streven om gastvrijheid en goede zorg te bieden aan onze gasten en hun naasten is voor ons het belangrijkst. Een essentiële combinatie om ook in de toekomst een goed en gastvrij bijna-thuis-huis te kunnen zijn.

Samenstelling van het bestuur
Ton de Boer, voorzitter, ton.deboer@freeler.nl
Marian Rameyer, secretaris, marianrameyer@gmail.com
Marc Jan Schouten, penningmeester, schoutenmarcjan@gmail.com
Carina van der Hoeven, algemeen lid, vertrouwenspersoon, cjhoeven@gmail.com
Margreet van der Spek, algemeen lid, vertrouwenspersoon, mvanderspekhaan@gmail.com
Wim van de Peppel, algemeen lid, wimvandepeppel1947@gmail.com
Peter Kraak , algemeen lid, p.kraak56@hotmail.com

Links
Samenwerkingsverbanden
Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)
Vilente
Netwerk Palliatieve Zorg

Verantwoording
Publicatieplicht ANBI 2024
Meerjarenbeleidsplan HWR 2024-2026
Jaarplan 2024
Publicatieplicht ANBI 2023
Jaarverslag 2023
Jaarverslag 2022
Jaarrekening 2021
Jaarrekening Stichting Vrienden

Ons hospice en het Gasten Steunfonds hebben de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI-status) waardoor uw giften en donaties aftrekbaar zijn van het belastbare inkomen.